Jak správně používat grilovací pánev

Grilování je jedním z nejoblíbenějších druhů tepelných úprav nejen masa, ale i zeleniny. Grilovat však nemusíte tradičně na grilu a už vůbec ne venku. Udělat si šťavnatý steak můžete i v teple a klidu svého domova.

Správná pánev

grilovaci panevAbyste mohli grilovací proces přemístit ze zahrady do své kuchyně, nemusíte nakupovat žádné extra domácí grily, bohatě postačí pořídit si speciální grilovací pánev. Ta je specifická tím, že dlouhodobě vydrží i působení vysokých teplot, které jsou při grilování naprosto nezbytné. Pánev by tak měla být masivní. Ideálním materiálem je přírodní litina. Ta je sice o něco dražší než běžné suroviny, které se používají k výrobě pánví, ale je také mnohem odolnější. Nádobí z litiny dokáže při správném používání sloužit i více než jednu generaci.

Drážky

Tím největším rozdílem mezi běžnou a grilovací pánví však není tepelná výdrž, ale drážky. Ty jsou umístěny na povrchu dna pánve a v podstatě nahrazují grilovací mřížku, která slouží hlavně k tomu, aby se maso nepřipeklo. Součástí dna grilovacích pánví jsou i žlábky, do kterých stéká šťáva z masa a může se následně použít například do omáček nebo pro podlití přílohy. Mnoho pochybných prodejců nabízí pánve s plochým dnem a označují je za grilovací. Tomu rozhodně nevěřte. Pokud chcete grilovat, potřebujete buď mřížku nebo alternativu v podobě drážek.

Jak správně grilovat

Ugrilovat si doma můžete už skutečně všechno. A ne pouze maso nebo zeleninu, ale takto zpracovat se dají i sýry nebo ovoce. Ať už se dáte do grilování čehokoliv, měli byste si vytvořit marinádu a syrové jídlo do ní alespoň na několik hodin ponořit. Tím docílíte ještě výraznější chuti. Pokud se dáte do grilování masa, je důležité ho nepropichovat. Proto nepoužívejte vidličku ani jiný bodec, ale grilovací kleště.

Užitečný pomocník

I když není grilovací pánev zrovna malou investicí, zvláště, chcete-li mít v kredenci kvalitu, pořád se jedná pouze o zlomek ceny běžného zahradního grilu.