Rozdíly mezi grilovací a běžnou pánví

Grilovací pánev by měla být součástí každé dobře vedené kuchyně. Nejedná se o běžný typ pánve, který má jen jiný název, ale o pánev, která je skutečně určená pouze k jedinému účelu – grilování.

Mřížkagrilovaci panev

Pánev ke grilování se dá poznat už na první pohled. Její povrch je totiž obdařen specifickými drážkami, které mají stejnou funkci jako grilovací mřížka. Slouží tak hlavně k tomu, aby se maso nepřipeklo k povrchu a snadněji se dalo otáčet. Součástí pánve jsou také žlábky umístěné na okraji, kam stéká šťáva z masa.

Velký žár

Grilovací pánev má ale i jiná specifika, která se odhalí až při jejím používání. Jedním z nich je vysoká tepelná odolnost. Maso se má grilovat minimálně při teplotě okolo 200°C, ale u tepelné úpravy steaků je nutné vytvořit žár přesahující 300°C, což tradiční pánev rozhodně nevydrží. Běžné nádobí se vyrábí z různých slitin a chemikálií, které nejsou na vysoké teploty dělané. Grilovací pánve se však vyrábějí z nesmaltované litiny, která snese i extrémní teploty.

Nepoškodí zdraví

Pokud je grilovací pánev vyrobené z opravdu kvalitní litiny, je zdravotně zcela nezávadná. Z různých slitin se totiž při vyšších teplotách mohou odpařovat nebezpečné chemické látky, které se do těla dostávají nejčastěji s jídlem nebo vdechnutím výparů. Na českém trhu se dají pořídit grilovací pánve čínské provenience, které ale postrádají kvalitu značkových pánví a mnohdy nesplňují ani základní zdravotní normy. Proto je lepší si za kvalitní grilovací pánev připlatit a nekupovat si čínský výrobek.

Jednoduché čištění

Dobrá grilovací pánev se pozná i podle snadné údržby. Po grilování je často nutné při čištění více přitlačit, což u běžného nádobí může znamenat i porušení vrstvy. Litinová grilovací pánev má ale jen jednu vrstvu, proto není možné pánev při mytí poškodit.