Grilování v kuchyni

Krátká historie

Co myslíte, vzniklo grilování v Americe či Francii? Jedna z těchto zemí je určitě zakladatelem grilování. Buď to byly kmeny indiánů nazývaných Arakové, kteří připravovali maso na dřevěných roštech Barbacoa (rošt byl ze syrového dřeva), nebo to byli známí labužníci, kteří dali grilování název barbe-a-quene, což v překladu znamená ‚pečení od fousů po ocas‘. Tak či tak, grilování se rychle rozšířilo po celém světě a to takovou rychlostí, že se nejspíše vyvinulo v řadě kultur přirozeným způsobem (jednoduše se zkusilo něco nového).

Pokud si však musíte vybrat, věřte, že ve své současné podobě se grilování dostalo do Evropy ze Severní Ameriky.

Potřeby na grilování

Máte oheň, kámen a maso? Pokud ano, můžete začít grilovat. Moderní grilování funguje na stejném principu jako kdysi, nicméně grilovací náčiní se značně vyvinulo. Zvláště co se týká grilování doma, došlo k velkému pokroku. Takže jaké grilovací pomůcky potřebujete?

Prakticky Vám stačí jen 2 základní věci:

  • Grilovací příbor
  • Grilovací pánev

Dále jsou tu pak:

  • Obracečka
  • Kleště
  • Mašlovačka na potírání marinádou
  • Kovové špízy

Grilování doma

Grilování doma ve vlastní kuchyni se pomalu stává oblíbenou formou vaření. Ptáte se proč tomu tak je? Oproti venkovnímu grilování má hned několik výhod:

  • Grilování doma je možné prakticky kdykoliv
  • Domácí grilování nevytváří nepříjemný kouř
  • Není třeba kupovat drahý gril a uhlí
  • Dnešní nádobí umožňuje připravit pokrm stejně dobře, jako kdyby byl na grilu