Ačkoliv se dají najít grilovací pánve různých tvarů a velikostí, nejpodstatnějším faktorem ovlivňující jejich kvalitu je materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Na trhu se většinou dají najít grilovací pánve vyrobené ze směsí se základem hliníku, pánve z nerezové oceli, tedy pánve nevhodné ke grilování, a pak z přírodní litiny – která je ke grilování nejvhodnější.
Nepřilnavý povrch se již u nádobí bere jako samozřejmost. U grilovací pánve je však obzvlášť důležitý. Mřížkovaný povrch pánve se při rozpálení doslova lepí na grilovanou surovinu a pokud není opravdu nepřilnavý, jídlo se snadno připálí. Umývání takové pánve pak není jednoduché, protože se musí umýt každý pražec zvlášť. Při výběru pánve je tedy vhodné dát přednost přírodním povrchům a kvalitním osvědčeným značkám, jako je například grilovací pánev Skeppshult.
Širší drážky vytváří výraznější mřížku na grilovaném jídle. Jídlo tak vypadá pěkně na pohled a navíc mu drážky přidávají více tzv. grilovací chuti, díky karamelizaci proteinů na povrchu suroviny. Uspořádání drážek na pánvi rovněž ovlivňuje kvalitu pánve. Drážky, které ‚procházejí‘ celou pánví, tedy až na dno, vytváří výraznější mřížku na grilovaném jídle než pánve s lisovaným dnem. Navíc jsou tyto pražce v přímém styku s topnou deskou, rychleji se rozehřejí a jídlo je i rychleji hotové.
Pokud vás zajímají speciální vlastnosti, které grilovací pánev musí mít, bližší informace najdete zde.