Údržba a čištění

listopad 15, 2012 - Reading time: 3 minutes

Základem je dodržovat pokyny výrobce uvedené u každého výrobku.

Před grilováním

Pro úspěšné grilování je třeba pánev řádně rozehřát. Ať máte jakýkoliv povrch, rozetřete na něm před grilováním tenkou vrstvu oleje. Olej pomůže nepřilnavé vrstvě zabránit napálení a mřížka na grilovaných surovinách bude výraznější. Poté pánev pořádně rozpalte a položte na ni jídlo. Rovnoměrné tvary se grilují kratší dobu než například kuřecí stehna. Ta je třeba grilovat déle a častěji otáčet.

Litinová grilovací pánev

Údržba

U přírodní litiny je údržba i umývání značně jednodušší, než u pánví s chemicky upraveným povrchem. Velikou předností přírodní litiny je fakt, že čím více je pánev používána, tím má lepší vlastnosti. Tedy přesný opak u všech ostatních pánví, které se časem opotřebí.

Pokud není pánev dlouhou dobu používána, je dobré ji lehce promastit olejem, aby se uchovaly její vlastnosti. Přírodní litina je extrémně pevný, ale zároveň i lehce křehký materiál. Prudší nárazy nebo pád z větší výšky pánev nenese dobře a je lepší se jim vyvarovat!

Kdo rád používá kovové kuchyňské náčiní, bude se mu litinová grilovací pánev líbit. Pánev je jednolitá bez chemicky upraveného povrchu, není tedy co poškrábat. Stále se jedná o litinu, která i v případě poškrábání neztrácí své speciální vlastnosti.

Čištění

K čištění je povoleno používat jen vlažnou vodu a kartáček na nádobí (případně škrabku), mnohdy však stačí pouze vytřít povrch papírovým ubrouskem.

Upozornění: litina nesmí přijít nikdy do myčky nádobí anebo používat k čištění jakékoli mycí a čisticí prostředky.

Zajímají Vás výhody přírodní litiny?